Thumbnail image
MBRETI LIR - WILLIAM SHAKESPEARE
4.40 € Disponueshmëria: I padisponueshëm
Përshkrimi

Legjenda e mbretit Lir dihej më parë se ta punonteShekspiri në dramë; lindi në Britaninë e lashtë para fillimittë invazionit anglosakson e ndoshta para pushtimit tëBritanisë prej romakëve. Kjo sagë (gojëdhënë) e keltëve britanikë u shkrua në gjuhën latine në shekullin XII. Burimi i parë është “Historia Britonum’’ nga Godfredi iMonmouthit. Edhe në “Gesta Romanorum” ka një tregimpër tri bijat e mbretit Theodhos të Bizantit. Prej Godfreditlegjenda hyri në historinë e Britanisë. Gjatë shekullit XVI,ngjarja u ritregua në vargje dhe në prozë. Kemi edhe një përpunim dramatik të kësaj legjende, “Kronika e vërtetë embretit Lir”, që u dha për shtyp më 1594 dhe u luajt në skenën e Londrës, por e cila nuk ushtroi asnjë influencë në letërsinë e kohës. Shekspiri e shkroi dramën rreth viteve1603-1606. Burimi prej të cilit e mori Shekspiri temën, ka qenë“Historia e Holinshedit”, një përmbledhje e kronikave të vjetra të Anglisë, të Skotlandës e të Irlandës. Ndryshimi kryesor midis veprës së Shekspirit me origjinalin është fundi tragjik në dramën. Sipas historisë, Liri del fitimtar në luftë, e ripushton mbretërinë, të cilën, më në fund, e trashëgon Kordelja; që të dy, babë e bijë, pajtohen me realitetin e bëhen një me të.

Cilësitë

Shtëpia botuese Onufri
GTIN 9789995687656

Vlerësimet0
(0 vlerësime)

Nuk ka ende asnjë vlerësim

SHIKO MË SHUMË PRODUKTE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua

Vazhdo blerjen